20 січня вшановуємо захисників Донецького аеропорту. «Кіборги» вистояли, не витримав бетон!

18 января 2024
detmir.com.ua

Мужнім Захисникам Донецького аеропорту

Тут небо таке блакитне,
А хмари яскраво білі!
Чому ці красиві люди Втомлені і посивілі?
Межа тут: чуже і наше,
Он снайпер вдивляється в вічко
І промах буває рідко
Що вдень, що темної нічки.
Тут мужньо стоять на сторожі
І доньки, й сини України,
Навалу тримають ворожу,
Кордони моєї країни.
Тут смуток і радість межують,
Гартуються в обстрілах долі,
І небо до вас прихиляється
За правду в борні і волю.
Дивлюсь я у небо тихе,
На хмарки у нім білопінні.
Я вами пишаюсь, друзі,
І дякую вам уклінно!...

(16 січня 2015 року Валентина Ущенко – сучасна українська поетеса, письменниця, перекладачка, авторка книг та посібників для дітей та дорослих)


День вшанування захисників Донецького аеропорту, також День пам'яті кіборгів — день вшанування пам'яті захисників, які тримали оборону Донецького аеропорту з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року під час війни на сході України. Відзначається щороку 20 січня, згідно зі спільним Наказом Міністра оборони України та Головнокомандувача Збройних Сил України.

Україна вшановує подвиг відважних захисників Донецького аеропорту імені Прокоф’єва — неприступної фортеці, яка стала символом незламності та бойового духу нашого війська. Це дні пам’яті героїв, які утримували ДАП, протистоячи російському агресору. Бої за Донецький аеропорт стали одними з найзапекліших у російсько-українській війні, що триває восьмий рік поспіль. Героїчна оборона ДАП тривала 242 дні.

За 8 місяців оборони у Донецькому аеропорту загинуло 97 оборонців, п’ятьох із них удостоєно найвищої державної нагороди «Герой України» посмертно. Ще троє військовослужбовців досі вважаються зниклими безвісти. Пам’ятаємо кожного...

Ніколи не забудемо їхню звитягу і відчайдушне прагнення боронити Україну та її громадян. Подвиг українських воїнів — назавжди у народній пам’яті.

За сталевий характер і безстрашність українських захисників Донецького аеропорту назвали «кіборгами». На межі людських можливостей, під численними обстрілами та облогами ворога, вони до останнього утримували цей форпост.

Слова безмежної вдячності та низький уклін нашим відважним воїнам.

«Кіборги» вистояли, не витримав бетон...


Допомога 53ОМБР
Підтримай збір для військових 53 ОМБР на батареї для дрона та рацій