4 квітня - Міжнародний день просвіти з мінної безпеки

4 апреля 2024
detmir.com.ua

У грудні 2005 року Генеральна Асамблея ООН установила, що 4 квітня буде відзначатися як Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги у діяльності, пов'язаній із розмінуванням. Ця подія щорічно відзначається.

Україна сьогодні стала найбільш замінованою країною у світі через війну, спровоковану російською федерацією. Значні частини територій країни виявилися замінованими. На територіях, які вдалося деокупувати, виявлено протитанкові та протипіхотні міни, міни-пастки, міни-розтяжки, касетні боєприпаси, а також значну кількість нерозірваних снарядів. Тисячі таких боєприпасів залишаються нездетонованими після обстрілів. Також будь-які предмети побуту, дитячі іграшки, будинки, поля, дитячі садки та залишена техніка можуть бути замінованими.

Міни не лише приносять смертельну загрозу та ризик травм, але й можуть зробити родючі поля України недоступними для сільськогосподарських робіт на довгі роки. Таким чином, міни становлять загрозу для країни, але не прирокують її до безнадії.

Ми зможемо подолати цю небезпеку разом. Перший крок до боротьби із цією загрозою - це знання. Ті, хто розуміють ситуацію, захищені.

Дії при виявленні підозрілого предмета, який може бути вибухонебезпечним, включають:

  1. Негайно припинити всі роботи в районі виявлення вибухонебезпечного предмета (предметів).
  2. Попередити перехожих про можливу небезпеку.
  3. Позначити місце знаходження вибухонебезпечного предмета, огородити його, встановити добре видимий орієнтир та вивісити прапорці червоного кольору. Якщо можливо, встановити охорону.
  4. Негайно повідомити до Служби порятунку за номером "101" та поліції за номером "102". У повідомленні вказати місце та час знаходження вибухонебезпечного предмета, своє прізвище, адресу та телефон.
  5. Очікувати прибуття рятувальників на безпечній відстані (100 метрів).

Пам’ятайте правило трьох НЕ:

  1. Не наближатися.
  2. Не пересувати, не брати до рук, не чіпати предмет у будь-який інший спосіб (не розряджати, не кидати по ньому, не чинити жодної іншої механічної дії стосовно нього, не розводити поруч вогнище).
  3. Не користуватися мобільним телефоном поблизу знахідки.

Обов'язково проведіть інструктаж з дітьми та близькими.